top of page

Geweldloze Communicatie

Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg is een Amerikaanse psycholoog en de grondlegger van ‘Geweldloze Communicatie’.

Hij wilde de oorzaken van geweld onderzoeken en wat er kon gedaan worden om geweld te verminderen. Rosenberg ontwikkelde hiervoor een onderstaand model.

 

  1. Wat is Geweldloze Communicatie?

 

Door geweldloos te communiceren gaan we het contact tussen onszelf en anderen stimuleren. Het gaat om contact waarin ieders behoeften vervuld kunnen worden. Het helpt ons om verbinding te maken tussen onze gesprekspartners.

​

   2. Het Vierstappenmodel

​

  1. Waarneming (zonder interpretatie):

Het gaat hier om het waarnemen van een feitelijke situatie en deze onder woorden brengen. Dit zonder te oordelen of veroordelen.

‘Wat is er gebeurd?’

 

2. Gevoelens:

Hier verwoorden we van hoe we ons voelen: blij, geïrriteerd, verward, verdrietig, beschaamd, boos, bang, gekwetst, moe, …

‘Hoe voel ik me hierbij?’

 

3. Behoeften:

We verwoorden hier wat we nodig hebben.

‘Wat heb ik nu nodig?’

 

4. Verzoek:

Het gaat hier om het formuleren van een concreet verzoek, waarmee we verwoorden wat we van de ander willen om onze behoeften te vervullen.

‘Wat wil ik dat er nu gebeurt?’

 

   3. De Giraf en de Jakhals

 

In het geweldloos communiceren wordt communicatie gevisualiseerd door het gebruik van twee dieren:

 

De giraf staat symbool voor Geweldloze Communicatie. De giraf is een landdier met de langste nek en het grootste hart. De giraf spreekt de taal van het hart. Ze zal veel luisteren, zich vragen waarom iemand iets zegt, welke behoefte er schuilt achter de woorden van de ander.

De giraf spreekt vanuit eigen gevoelens en behoeftes, in de IK-vorm, zonder de ander te veroordelen of verwijten.

 

De jakhals staat symbool voor de taal van geweld. Hij spreekt verwijtend, beschuldigend, neemt dingen persoonlijk, voelt zich vlug aangevallen, maakt veel ruzie, legt de schuld bij anderen, …

De jakhals spreekt in de JIJ-vorm.

 

   4. Besluit

 

Iedereen heeft een giraf en een jakhals in zich. Het is niet de bedoeling om de jakhals in ons te onderdrukken. Dit zou op lange termijn frustraties teweeg brengen. Door te luisteren naar onze jakhals gaan we beseffen dat er in ons onvervulde behoeften leven.

 

Door het vierstappenmodel kunnen we meer ‘giraf’ worden.

 

Op onze site bij ‘Spelletjes’ kan je toepassingen terugvinden om de methodiek te gebruiken in de klas. De toepassingen kunnen ook bij leerlingen individueel toegepast worden.

Verder kan je onder dit luik nog twee spelletjes terugvinden om met Geweldloos Communiceren aan de slag te gaan: Grok en Gevoels- en behoeftekaarten.

​

​

​

​

Bronnen:

Mol, J. (2018). De giraf en de jakhals in ons. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij SMW Amsterdam

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page